Als industrieel ontwerper pak ik steeds vaker het projectmanagement op, voor het ontwikkelen van nieuwe en optimaliseren van bestaande producten. Bedrijven schakelen mijn expertise in om samen met hun medewerkers de ontwikkeling van een nieuw product tot een goed resultaat te brengen.
Hiervoor gebruik ik samen met de opdrachtgever en zijn medewerkers het Product Innovatie Traject. Dit bestaat uit zes fases die allemaal doorlopen worden om tot goede keuzes te komen. We starten met het opstellen van een businessplan en maken inzichtelijk welke eisen de opdrachtgever stelt aan het product. Daarna volgt een brainstorm, schetsen en concepten bedenken. Het gekozen concept wordt uitgewerkt met behulp van 3D CAD. Er worden prototypes gemaakt en getest. Leveranciers worden gekozen. Als de resultaten van de tests verwerkt zijn volgen de investeringen voor productie.
Dit is natuurlijk een zeer verkorte weergave van de werkelijkheid. Als projectmanager vind ik het belangrijk om een multidisciplinair team mee te nemen in het traject. Er wordt samengewerkt met de verschillende afdelingen in het bedrijf. Zo creëren we draagvlak binnen de hele organisatie. Ik ben verantwoordelijk voor de planning, zorg dat er goed onderbouwde keuzes worden gemaakt en bewaak ondertussen de snelheid.

Als projectmanager was ik onder andere betrokken bij de ontwikkeling van een scootmobiel van Life & Mobility en de Seedanalyser van GrowTechnology.

Wil je meer weten over het Product Innovatie Traject, klik dan hier.