Ben je net een boomstam aan het lieren, blijft die haken. Bosbouwers die niet snel reageren, lopen dan risico op een kantelende trekker en gevaar voor de omgeving. Daar bestaat nu eindelijk een oplossing voor: de eerste lierafstandsbediening met ingebouwd stabiliteitssysteem, Fornax 2S. Dankzij slimme techniek van ontwikkelaar Tyro Remotes zorgt die ook voor minder dieselverbruik bij de trekker.

“Elke bosbouwer kent het gevaar van een boomstam die blijft haken tijdens het lieren.” Zo begint commer¬cieel directeur Rob Smit van Tyro Remotes, producent van radiografische afstandsbesturing-en. “De achterkant van de trekker draait weg of de hele trekker dreigt opzij te kantelen. Tot nu toe moest je dan zélf snel ingrijpen. Met de eSTAB, het stabiliteitssysteem in onze nieuwe afstandsbedie-ning, gaat dit automatisch. Hij stopt de lier direct. Een stuk veiliger dus voor de bosbouw.”

Eerste ter wereld

Dat de techniek álle kantelingen ziet en ingrijpt, is voor het eerst in de bosbouw. “Er bestaan wel oplossingen voor een deel van het stabiliteitsprobleem, maar dan zit je met een grote, onhandige kast in de cabine. Bosbouwers en trekkerengineers die we betrokken bij de ontwikkeling wilden daarvan af; hun cabine zit al zo vol.”

Lager dieselverbruik

Drie jaar werkte Tyro Remotes aan de afstandsbediening. Daarbij tackelde ze ook een ander probleem: “Bosbouw is duurzaam werk, maar onnodig een hoog motortoerengetal draaien natuurlijk niet. Daarom bedachten we RPM memory.” Hoe dat werkt? “Tijdens activatie van het lieren gaat het toerental getimed omhoog en valt na het lieren ook weer getimed af. Hiermee wordt slijtage aan de koppeling voorkomen en RPM memory zorgt voor een lager dieselverbruik.”

Eén hand vrij

Bosarbeiders gaven verder aan dat ze de bestaande gasbedieningen met twee handen onhandig vinden. “Ze willen bijvoorbeeld ook één hand gebruiken om de lier te leiden.” RPM memory maakt het mogelijk om de lierfunctie en het gewenste toerental met 1 schakelaar te activeren. Tijdens het afgelopen pilotseizoen reageerden de 40 deelnemende bosbouwers razend enthousiast op alle vernieuwingen. Per 1 Juli is de Fornax 2S beschikbaar voor de gehele markt en kan iedereen deze en andere details nu ook ervaren; bekijk het online op Forestremotecontrol.com.