Naar een nieuwe norm

Er is een nieuw hoofdstuk aangebroken dat vraagt om een samenwerking tussen verschillende disciplines zoals wetenschappers, psychologen, ontwerpers en early adaptors om vanuit optimisme en creativiteit de massa mee te nemen richting een nieuwe norm. Een nieuwe norm waar mens en planeet in balans zijn. Visionaire concepten en innovaties hebben de verbeeldingskracht om een toekomst te schetsen waarin we onze verhouding tot onszelf, elkaar en de maatschappij waarin we leven kunnen hervormen.

Interactive Experiences

Innovatieve ontwerp- en productietechnieken hebben architecten, kunstenaars en ontwerpers een ongekende vrijheid gegeven om te creëren. Je ziet het regelmatig tijdens de Dutch Design Week, maar ook steeds vaker binnen reguliere musea. Kunstenaars combineren technieken tot een op beleving gebaseerd kunstwerk. Kunst op het gebied van design en architectuur, dat het welzijn verbetert en sociale interactie stimuleert.

Aanstaande zaterdag 24 oktober kun je een livestream volgen, waarbij moderator Robert Thiemann, oprichter en directeur van FRAME, spreekt met Zaha Hadid Architecten, Refik Anadol, kunstenaarscollectief teamLab en Studio Drift, over hoe technologie, wetenschap, kunst en de natuur samen kunnen komen in interactieve, impactvolle ruimtelijke belevenissen.

Bekijk de talk hier op zaterdag 24 oktober | 17:00-18:00

Zicht op de toekomst 

Volledig circulair gebouwde stations in 2050: dat is waar ProRail, NS Stations en Bureau Spoorbouwmeester samen voor staan. Via het What-if-Lab: het Circulaire Station hebben we ontwerpers opgeroepen een plan te maken. Het resultaat: veelbelovende circulaire ontwerpen van vier Nederlandse studio’s.

Met dit What if Lab hebben we een nieuwe stap gezet in de zoektocht naar innovatieve ideeën, concepten en ontwerpen circulariteit op kleine treinstations. We hebben de ontwerpers daarbij nadrukkelijk gevraagd verder te kijken dan de huidige regelgeving en oplossingen die nu al worden ingezet. Dit What-if-lab heeft geresulteerd in drie circulaire ontwerpen van vier Nederlandse studio’s:

  • Het natuurlijke Station (Welling Architects en Studio Tjeerd Veenhoven)
  • Bioreceptive Stations (Scape Agency)
  • Expeditie Circulair (Bygg Architecture & Design)

Bekijk hier het project virtueel:
https://ddw.nl/nl/room-tour/2864/105/expo/het-circulaire-station

The graduation show

Een terugkerend fenomeen tijdens de Dutch Design Week is de Graduation Show van de Design Academy Eindhoven. Deze bezoeken we normaliter tijdens onze tour. The Design Academy Eindhoven is een van de meest toonaangevende designopleidingen ter wereld, en wordt erkend om haar vooruitstrevende benadering. Dit jaar moeten we de vertrouwde fysieke Graduation Show door externe omstandigheden aanpassen. Toch is het juist in deze onvoorspelbare tijden belangrijker dan ooit om met elkaar van gedachten te wisselen en vernieuwende ideeën voor het voetlicht te brengen. Met gepaste trots presenteren we daarom, op geheel nieuwe wijze, het werk van onze 184 afgestudeerden. Zij hebben dit jaar bij de realisatie van hun afstudeerprojecten enorm veel veerkracht en aanpassingsvermogen laten zien.

Hier kun je de projecten bezichtigen:
https://www.designacademy.nl/p/study-at-dae/graduation-show/graduation-projects

De Digital Design Week is een initiatief van Strategisch Ontwerpbureau INC