IDC design meeting bij Exerion Precision Technology op 22 maart 2015

Design meets manufacturing

Op 22 maart mocht Exerion een delegatie van het IDC ontvangen op haar locatie in Ulft. Exerion is een gespecialiseerde toeleverancier voor precisie frame constructies en gerelateerde assemblies voor printing, medische en analytische instrumenten markt. Met klanten als Roche Diagnostics, Philips, HP Indigo en Canon Oce werken zij voor het top segment in deze markten. In hun contacten met klanten merken, zien, zij meer en meer vraag naar een combinatie van design inputs niet alleen vanuit de “harde” frame techniek maar ook vanuit functie en vormgeving.Meer en meer winnen ze klantopdrachten door niet alleen de sheet metal design maar ook support op design vlak. Enige succesvolle projecten hebben ze al achter de rug. Voor Exerion brengt het extra business volume en de mogelijkheid om andere/bredere projecten aan te kunnen bieden aan haar klanten.

Onderstaand een korte samenvatting van de presentatie van de mogelijkheden in sheet metal voor ontwerpers.

Een ieder die daar meer over wil weten is van harte welkom bij Exerion.  www.exerion.nl

IDC designmeeting

Industrial Design and Sheetmetal

Sheetmetal biedt voor de Industrial Design vele mogelijkheden. In het bewerken van SM (sheet metal) zijn er twee hoofd productie methoden nl Soft tooled en Hard tooled. Het verschil tussen beiden is dat bij Soft tooled geen dedicated gereedschap wordt gebruikt en bij Hard tooled wel.

 

Voorbeelden Soft tooled Pons/Laser snijden, Klinken, Kanten.

        

 

Voorbeelden Hard tooled Buigen/zetten op een Pers, Snijden op een pers, Hydro vormen.

           

 

Geschikte materialen zijn o.a. lage koolstof stalen, aluminium, roestvaststaal en voor gelakte plaat. Voor het verbinden van deze SM delen zijn er diverse methodes. Bij Exerion zijn de volgende processen beschikbaar (op dit moment) mig/mag/tig/cmt lassen op gerobotiseerde straten, lijmen, poppen en schroeven manueel. En natuurlijk kan er ook handmatig mig/mag/tig worden gelast.

 

    

Voor het maken van complexe (ronde) vormen zijn er wat beperkingen in het soft tooled proces. Wanneer er dubbel gekromde oppervlaktes nodig zijn is soft tooled geen optie, hiervoor zouden dan hard tooled processen moeten worden gebruikt.

Als oppervlakte behandelingen zijn er diverse processen nl Rvs borstelen, galvaniseren/verzinken, KTL lakken en poeder coaten.