Bezoek  aan Saxion FabLab
Afgelopen week hebben een aantal leden van het IDC een kennissessie & workshop gevolgd op het gebied van 2D & 3D technieken in het Saxion FabLab Enschede. Dit met als doel inspiratie en kennisoverdracht vanuit de onderwijsinstelling!

 Saxion FabLab Enschede is een hightech openbare werkplaats waar bedrijven, jonge ondernemers, kunstenaars en particulieren de mogelijkheid hebben om ideeën  zelf te realiseren met behulp van moderne digitale productiemiddelen. Tijdens deze kennissessie hebben vormgevers, ontwerpers en geïnteresseerden op het vakgebied van Industrial Design ook kennis kunnen maken met het lectoraat Industrial Design, de aangesloten lab’s èn de daar aanwezige machines, kennis, en (materiaal)expertise. Er werd wegwijs gemaakt in het principe van hedendaagse productietechnieken en vormgevingsmethodes en de toepassing daarvan door samenwerking met diverse regionale bedrijven. Veel technieken bieden enorm veel nieuwe mogelijkheden waar men vrij mee kan experimenteren.

Belangrijkste thema’s:

– 3D print technieken, gebaseerd op specifieke kennis van bijvoorbeeld materiaaleigenschappen zoals betonprinten of metaalprinten.

– Workshop “Funcy / Oppervlaktelab” met koppeling naar 2D technieken in FabLab, hierbij werd er vooral met de Trotec laser gewerkt.

Buiten de interessante informatie was deze kennissessie uiteraard ook zeer geschikt om met branchegenoten en onderwijs bij te kletsen.

Programma

14.30 Inloop, ontvangst met koffie en thee

14:45 Welkom, Karin van Beurden, Lector Product Design Saxion FabLab

15:00 “Introductie in de wereld van FabLab’s”,  Eddy Rodijk Projectleider Saxion FabLab

15:20 Kleine pauze

15:30 Rondleiding langs Lab’s (betonprinten en metaalprinten)

16.10 Presentaties voorbeeldprojecten 3D printtechnieken: Ivo Vrooijink en Wouter Weijermars

16.30 Workshop “Funcy” Ivo Vrooijink of Wouter Weijermars

17.15 Informele netwerkborrel