Een dag zeilen op het IJmeer met rondleiding ‘duurzaamheid’ op forteiland Pampus

Het kunstmatig eiland werd in 1887 aangelegd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam om de vaargeul Pampus te verdedigen tegen aanvallen vanuit de Zuiderzee.

Al sinds de oplevering is Pampus los van de wal: geen toevoer van elektriciteit, gas of water en geen afvoer voor het riool. Dat regelden de bewoners gewoon zelf. En dat is altijd zo gebleven. De historische oplossingen hiervoor waren niet altijd even goed voor het milieu. Daarom gaat Pampus op de schop.

Het is een enorm avontuur om helemaal om te gaan naar 100% duurzaam. Gelukkig hoeft Pampus het niet alleen te doen. Vanuit het REACT-EU fonds is een subsidie toegekend van 996.000 euro, voor de aanleg van een volledig nieuw en fossielvrij energiesysteem. Concreet omvat het programma verder een gloednieuw circulair entreegebouw door Paul de Ruiter Architects, een energiepositieve Bergloods, een elektrische vloot en high-tech waterzuiveringsinstallatie.

Programma

10.30 Aanmonsteren op dektjalk ‘de Nieuwe Zorg’ in Muiden

11.00 Afvaart naar Pampus
11.30 Rondleiding over het Impact eiland Pampus en bezoek museum op eigen gelegenheid
13.00 Terug op het schip waar de lunch wacht. Zeilen, eventueel stoppen om te zwemmen
16.00 Borrel (zeilend) & BBQ bij een eiland
18.30 Terugvaart haven Muiden
19.00 vrij om Muiden te ontdekken en overnachting op de tjalk.
Volgende ochtend huiswaarts

Een mooie gelegenheid om bij te praten, elkaar beter te leren kennen en te ontspannen.

Het IDC neemt het grootste deel van de kosten op zich, echter ‘s avonds terug in Muiden zijn drankjes voor eigen rekening.
Deelname kost €100,- ex BTW per persoon (ook voor niet-overnachters). Daarvoor wordt een factuur gestuurd, die vooraf betaald dient te worden.
Voor studenten geldt een gereduceerd tarief van €50,-.
We huldigen het ‘Bring a friend’ principe; dit is een mooie gelegenheid om een goede relatie kennis te laten maken met het IDC.