Het is alweer twee jaar geleden, dat ik met mijn project Biometric Couture op de Dutch Design Week stond. In het klokgebouw exposeerde ik mijn digitale kledinglijn, waarbij ik mensen liet ervaren wat de mogelijkheden zijn, wanneer de grens tussen online en offline verdwenen is.

In deze mail maak je kennis met het project en vertel ik je hoe je jouw ideeën concreet en tastbaar kunt maken.

Biometric Couture

Biometric Couture is een digitaal kledingconcept. De herkenbare blauwe kledingstukken kunnen met een telefoon of tablet worden gescand, waarna er doormiddel van augmented reality een digitale laag verschijnt. Deze laag kan worden ingevuld zoals de drager dit wenst; denk hierbij aan teksten, foto’s, video’s, audio en links naar externe websites. De drager van de kledingstukken is auteur over de digitale laag en kan deze op ieder moment updaten met nieuwe informatie.

 

Technologie als kans voor de kledingindustrie

De ontwikkeling van technologie biedt veel kansen. Kansen voor onder andere de retail en de mode- en kledingindustrie, zoals ik doormiddel van het project zichtbaar probeer te maken. Kleding is de afgelopen decennia namelijk een hele constante factor gebleven. De opkomst van technologie maakt het mogelijk de functies van kleding uit te breiden of zelfs te verbeteren.

Wanneer je meer wilt weten over Biometric Couture, dan kun hier meer lezen.

De voordelen van prototyping

Het kost veel inbeeldingsvermogen om de mogelijkheden van technologie op andere mensen over te brengen. Ik ontwikkelde daarom twee werkbare prototypen, die tijdens DDW door bezoekers gebruikt konden worden. Dit zijn de drie voordelen die ik heb ervaren:

📦 Concreet en tastbaar
Een prototype maakt het idee tastbaar, mensen kunnen het product ervaren, waardoor ze het sneller begrijpen.

💭 Feedback
Wanneer mensen het product ervaren, zijn ze beter in staat om feedback te geven. Ik leerde op deze manier meer over de sterktes en zwakheden van het idee.

💡Stimuleert creativiteit
Een prototype triggert vaak tot nieuwe ideeën. Zo zagen bezoekers, door het gebruik van de prototypen, mogelijkheden in het concept, die ik zelf nog niet had bedacht.

Misschien is prototyping ook voor jou een manier om je ideeën tastbaar te maken. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn of veel tijd en geld te kosten. Het maken van een tekening of storyboard is al een goede eerste stap! 

De Digital Design Week is een initiatief van  IDC lid Strategisch Ontwerpbureau INC