Ben je werkzaam in de bouwsector? Dan weet je vast alles over de huidige en toekomstige kwaliteitsregelgeving. Niets aan natuurlijk, totdat je de #HoloHelmet van Building Virtuality ontdekt. Deze helm heeft namelijk een ingebouwde Hololens, waarmee je dankzij de AR-bril tegelijkertijd zowel de echte wereld als de virtuele “aangevulde” wereld ziet, inclusief de bouwwerkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Binnen, maar ook buiten! En TRICAS heeft dit mede mogelijk gemaakt.

 

Vette voordelen

Het voordeel van de Holohelmet is dat er slechts 1 persoon (en dus 1 Holohelmet) nodig is om de verplichte controles en metingen op de bouwplaats uit te voeren. Hierdoor bespaar je werkuren. Je kunt handelingen sterk vereenvoudigen. Én je voorkomt faalkosten doordat je misinterpretatie uitsluit.

 

Hoe dan?

Allereerst moet je weten dat TRICAS al jarenlang met Building Virtuality samenwerkt aan diverse innovatieve producten waarmee de Nederlandse bouw-, installatie- en prefabricatiewereld slimmer en sneller kan bouwen. In het geval van de HoloHelmet hebben wij de gewenste en noodzakelijke GPS-systemen ontwikkeld, getest, gevalideerd én geïmplementeerd in de helm. Dat is in het kort het verhaal.

 

Je wilt details? Dan krijg je details!

Building Virtuality vroeg ons om een Proof-of-Principle te ontwikkelen voor een op een helm gemonteerd sensorsysteem waarmee de HoloLens zich ook buiten een gebouw kan lokaliseren en oriënteren. En dit met centimeterprecisie. Dus wij aan de slag. Allereerst deden we onderzoek naar verschillende systemen, waarna we een GNSS+RTK-systeem met een zeer nauwkeurig kompas uitkozen. Het Global Navigation Satellite System (GNSS) gebruikt meerdere navigatiesatellietconstellaties om zichzelf te positioneren. Om tot de gewenste nauwkeurigheid te komen, hebben we het systeem uitgebreid met een lokaal RTK (Real-Time Kinematic) basisstation. Dit basisstation stuurt correctiegegevens naar de Rover en biedt een zeer nauwkeurige positielokalisatie. Om de HoloLens te laten werken met de aanvullende sensorinformatie, zorgden we ervoor dat de gegevens van de GNSS en het kompas draadloos via Bluetooth met de HoloLens communiceren. Et voila!

 

Meer weten?

Vraag je je af waarom Building Virtuality nou juist bij TRICAS aanklopte voor de ontwikkeling van de HoloHelmet? Omdat wij alle gewenste disciplines in huis hebben en daardoor snel een operationeel en geïntegreerd systeem van mechanica, elektronica en software kunnen ontwikkelen. Wil je meer weten over onze precisietechnologie? Neem dan contact met ons op via info@tricas.nl.

 

Voor meer informatie over Building Virtuality kijk op: https://buildingvirtuality.com/