Complexe samenstellingen, ik smul ervan. Een product met veel bewegende delen, aangedreven door elektromotoren die aangestuurd worden door elektronica en software.
Het leuke aan zo’n ingewikkeld product is dat alles moet kloppen. Bewegende delen mogen elkaar niet in de weg zitten. Verschillende standen hebben verschillende functies. Zoals bijvoorbeeld bij het seniorenbed van Well-Fair. Het kan niet alleen in zijn geheel omhoog en omlaag. Het is ook mogelijk om een relaxte stoel te creëren door het hoofdeind omhoog te doen en het voeteneind omlaag.

Een complexe samenstelling bestaat uit veel onderdelen. Belangrijk is om een goed 3D CAD-model op te bouwen met een bijbehorende modeltree. Om het ontwerp kloppend te krijgen zodat de vele onderdelen geproduceerd en geassembleerd kunnen worden. De technische tekeningen, gekoppeld aan het 3D CAD-model, zijn van belang voor productie en wijzigingen. Ook dan wil je dat het model stabiel blijft.

Een complexe samenstelling vraagt ook om een goede afstemming tussen de electronici, ICT-ers en mechanici. De rol van mechanicus vervul ik en ik heb een netwerk met goede electronici en ICT-ers.

Een andere complex project waar ik aan meegewerkt heb is de Gymvaria van Nijha. Het is een nieuw plafondsysteem dat het traditionele ringenstel vervangt. Een spaninstallatie om klimopstellingen te maken. Bij dit project zijn we uitgegaan van zo min mogelijk investeringen, er zijn maar twee kleine matrijzen gemaakt. Er is wel gebruik gemaakt van 3D printen als productietechniek wat ook weer om een speciale manier van ontwerpen vraagt.