Het Industrial Design Center stimuleert samenwerking, onderzoek en kennisoverdracht op het gebied van industrieel ontwerp. Onze leden hebben hier allemaal een raakvlak mee. Om ze beter te leren kennen zetten wij met enige regelmaat één van onze leden in de schijnwerpers. 

Deze keer is dat Reobijn, een bedrijf in Haaksbergen dat zich sinds 1959 bezig houdt met kunststof oplossingen. Sales manager Paul de Reus vertelt over de verschillende werkzaamheden die hier worden verricht voor vele bekende en minder bekende klanten. 

Bij Reobijn kun je terecht om kunststof spuitgietproducten te laten ontwikkelen én produceren. De medewerkers helpen bij het hele traject, van het productidee tot en met de realisatie. Wil je alleen een deel van dit traject door Reobijn laten uitvoeren, dan kan dat natuurlijk ook. Er wordt meegedacht, geadviseerd en verbeterd. 

Matrijzen hebben al snel een levertijd van 8 tot 14 weken. Dit realiseren klanten zich niet altijd, hier wordt rekening mee gehouden. 

Uit de machines die dag en nacht staan te draaien komen heel verschillende technisch hoogwaardige componenten. Een aantal bekende zijn de doppen van de Grolsch beugelfles, dienbladen van McDonald’s, onderdelen van tapkranen voor Heineken en broodtrommels van Mepal. Maar ook onderdelen van CV ketels en dakbenodigdheden en producten voor de medische sector worden door Reobijn geproduceerd. 

Reobijn bestaat al 60 jaar en is uitgegroeid tot een eigentijds, modern bedrijf en werkt volgens de laatste standaarden. Met enige regelmaat wordt er uitgebreid. Zo werd er begin dit jaar een machine van 210 ton sluitkracht met robotuitname aangeschaft. Vorig jaar kreeg Reobijn een nieuwe 2K spuitgietmachine. Met in totaal drie 2K machines kan nog beter aan de toenemende vraag van 2K producten worden voldaan. 

Het bedrijfspand is met 2000 m2 uitgebreid waardoor ook de productiehal 700 m2  groter werd. De rondleiding die ik krijg is indrukwekkend en Paul de Reus vertelt honderduit over grondstoffen, matrijsopslag, voorraadbeheer en nog veel meer. Later dit jaar wordt gestart met de bouw van een nieuwe productiehal die hoger is dan de bestaande. Hier komen grotere machines te staan. En onlangs is Kors Fakoplast overgenomen. 

Reobijn werkt samen met twee zusterbedrijven, Final Plastics in Losser en Kennemer Plastic Industrie in Wieringerwerf. De drie bedrijven werken nauw samen op het gebied van matrijs-, grondstof en machinekennis.

Paul de Reus is ervan overtuigd dat flexibiliteit en daadkracht ervoor zorgt dat Reobijn zo’n mooi en succesvol bedrijf is. 

Voor Reobijn is het lidmaatschap van het Industrial Design Center een manier om met andere bedrijven in contact te komen. Er werd een designmeeting bij Reobijn georganiseerd zodat andere bedrijven bij Reobijn binnen konden kijken. En Paul de Reus bezoekt ook graag andere leden van het IDC, al komt het er niet altijd van. Het heeft in ieder geval wel een paar interessante contacten opgeleverd die in de toekomst wellicht tot een opdracht leiden. Er is veel maakindustrie in het oosten van het land en ook toonaangevende bedrijven zijn hier genoeg.