In 2014 werd 100%FAT lid van het Industrial Design Center vanwege een subsidietraject. Een IPC subsidie heeft eraan bijgedragen dat Lieven Maes en zijn compagnon Floris Schreuder de VirtuScope konden ontwikkelen. Dit is een kijker die, geplaatst op uitzichtpunten, het uitzicht real-time combineert met media zoals video en Augmented Reality. 

Virtuscope 100%FATOp dit moment wordt de VirtuScope Light ontwikkeld, een kleine versie van de bestaande VirtuScope. Deze staat vanaf november in het restaurant van de Adamtoren.

Maak het spannend

100%FAT geeft op een creatieve manier invulling aan ruimte, interactie en techniek. Het is een creatief ontwerpbureau dat verhalen op de meest creatieve manier wil vertellen. Van idee, ontwerp, prototype tot uitvoering, het kan allemaal. Of een onderdeel van dit proces, zolang het maar creatief is. 

Het eindresultaat kan een interactief meubel, touchtafel of projectie zijn. Het doel is altijd om op een spannende manier het verhaal te vertellen. Dat kan het verhaal van een museum zijn of een kennisinstelling of gemeente. Het maakt eigenlijk niet uit. 

Zo heeft 100%FAT een apparaat ontwikkeld waarmee de gemeente Almelo wil onderzoeken hoe je rommel rond glasbakken kunt voorkomen. Als je iets naast de glasbak laat staan gaat er een rood licht branden en wordt er gevraagd of je je rommel op wilt ruimen. Wordt dit gedaan dan wordt het licht groen en klinkt er een “dank je wel”.

Voor Concordia in Enschede tref je binnenkort een robot op een bankje die gaat praten met voorbijgangers.

Corona: groei en vertraging

Lieven Maes profileZelfs in coronatijd groeit 100%FAT. Op dit moment bestaat het team uit elf personen die de afgelopen maanden grotendeels thuis werkten. Twee industrieel ontwerpers namen een 3D printer mee naar huis om hun werk te kunnen doen. Er waren maar twee mensen op kantoor, zij zorgden voor de assemblage. Zo konden er toch fysieke producten afgeleverd worden.

Inmiddels werkt het merendeel weer op kantoor, maar dan wat meer verspreid door het gebouw. 

Samenwerking met het onderwijs

100%FAT werkt nauw samen met de opleidingen in de regio, er zijn meestal wel vier stagiaires aan het werk. Zij komen van de opleidingen Creative Media and Game Technologies van Saxion, Human Machine Interaction en Creative Technology van de 

Universiteit Twente en Software development van het ROC. Ook een stagiair metaalbewerking zou prima bij het bedrijf passen. 

Snelle vraagbaak

Hoewel 100%FAT al zes jaar lid is van het IDC is er de laatste tijd niet veel contact geweest. Lieven zou het IDC heel praktisch willen gebruiken, als snelle vraagbaak. 

Wanneer er tijdens een ontwikkeltraject vragen zijn zoeken hij en zijn medewerkers  direct contact met producenten. Een vraag neerleggen bij het IDC is een interessante manier om in contact te komen met andere producenten uit de regio. Lieven werkt het liefst met makers in de buurt, dat werkt lekker snel.