Eén van de doelstellingen van het IDC is om samenwerking tussen bedrijven te stimuleren. Dat dit ook gebeurd laat dit voorbeeld zien. 

Van den Berg Product Innovatie heeft voor Dopper de Carrier ontworpen, een accessoire om de Dopper binnen handbereik op te kunnen hangen. In het ontwerptraject is gekozen voor een stoer design, eenvoudig en robuust. Passend op alle verschillende Doppers. 

Voor de ontwikkeling van de Dopper Carrier heeft Van den Berg Product Innovatie samengewerkt met Protyp. Dit bedrijf is gespecialiseerd in kunststof productontwikkeling, materiaalkeuze, sterkteberekeningen, vloeisimulatie met warpageberekeningen en testen. Voor de Dopper Carrier is gezocht naar een flexibel materiaal dat zijn vorm behoudt en sterk genoeg is om een volle fles te kunnen dragen. 

 

Voordat besloten wordt om dure matrijzen te maken, is het goed om te weten of de materiaalkeuze juist is. Protyp ontwerpt en produceert zelf een proefmatrijs van aluminium voor een snelle haalbaarheidsstudie. Met de spuitgietmachine van Protyp zijn kleine series Carriers gemaakt in verschillende soorten flexibele materialen. De flex, feel en touch is immers zeer moeilijk tot niet te bepalen met behulp van simulaties.

 

Matrijs ProtypWe kozen voor een proefmatrijs waarin verschillende materialen eenvoudig getest kunnen worden. Daarbij wordt ook de montage en de treksterkte van het product in de verschillende materialen getest. Deze zijn met de computergestuurde trek- en duwbank van Protyp getest. Pas toen het meest geschikte materiaal gekozen was, zijn de definitieve stalen productiematrijzen besteld. De kostbare stalen matrijzen kunnen dan meteen optimaal gemaakt worden voor het juiste materiaal met de juiste geometrie.Dopper Carrier

 

Heeft jouw bedrijf ook een mooie samenwerking met een IDC lid? Laat het ons weten. 

 

www.protyp.nl
www.b-pi.nl