Omdat de bedrijven die lid zijn van het Industrial Design Center zo van elkaar verschillen, willen we u wat meer vertellen over een aantal van deze bedrijven. Wat ze doen, hoe ze werken en op welke manier ze samenwerkingen zoeken. Misschien ligt een samenwerking met dit bedrijf wel voor de hand maar wist u het zelf nog niet. 

In Hengelo spreek ik Evert Jan Temmink van Parthian, innoveerders in polymeer en composiet technologie. In de werkplaats wordt aan hele verschillende producten gewerkt maar voordat ik een rondleiding krijg legt Evert Jan uit wat Parthian doet. Hij geeft zelf al aan dat het niet eenvoudig is om dit duidelijk te maken maar zijn enthousiasme is aanstekelijk.

Parthian is een innovatiebedrijf waar met polymeren en composieten gewerkt wordt. Thermohardende kunststoffen die heel sterk zijn en lang meegaan. Door de bouwstenen van deze kunststoffen aan te passen worden er steeds nieuwe toepassingen ontwikkeld. 

De basis van iedere ontwikkeling komt vaak van de universiteit. Interessante ontwikkelingen waar ook de markt behoefte aan heeft, worden door Parthian opgepakt en verder ontwikkeld. In de werkplaats liggen verfmonsters te drogen, het zijn coatings voor windmolens die antimicrobieel worden gemaakt om micro organismen die de coating aantasten tegen te werken. Er wordt gezocht naar milieu vriendelijke oplossingen die geen pesticiden bevatten. Zodra de coatings aan de gestelde eisen voldoen en geproduceerd kunnen worden, zit het werk voor Parthian er op. 

Een product dat al een heel ontwikkeltraject heeft doorgemaakt is de lichttechnologie. Parthian heeft een folie ontwikkeld dat licht geeft en bijvoorbeeld kan worden toegepast voor belijning van wegen en bewegwijzering. De energie die hiervoor nodig is wordt opgewekt met zonnepanelen. 

Parthian is altijd op zoek naar samenwerkingen. Zo zocht ontwerpbureau D’ Andrea & Evers bijvoorbeeld naar een materiaal voor tafels voor een medische toepassing dat heel sterk is en röntgenstralen doorlaat. Bij Parthian werd onderzocht welk materiaal hiervoor het meest geschikt is. Toen de juiste combinatie gevonden was kon met de productie gestart worden. Want naast het onderzoeken van materialen wordt er ook geproduceerd. Bedrijven die producten ontwikkelen in composiet, kunnen bij Parthian terecht om dit te laten maken. 

Samenwerkingen komen ook tot stand in kleine haalbaarheidsonderzoeken of materiaalonderzoeken in het research centrum Deon, dat onderdeel is van Parthian.

Om mensen te ontmoeten en andere bedrijven te leren kennen om zo tot nieuwe samenwerkingen te komen, dat is voor Parthian de reden om lid te zijn van het Industrial Design Center. In het verleden heeft bemiddeling van het IDC er bijvoorbeeld toe geleid dat Parthian nu goede contacten heeft bij de Universiteit Twente. Belangrijk voor het onderzoek maar ook studenten Industrieel Ontwerpen weten Parthian te vinden.