Omdat de bedrijven die lid zijn van het Industrial Design Center zo van elkaar verschillen, willen we u wat meer vertellen over een aantal van deze bedrijven. Wat ze doen, hoe ze werken en op welke manier ze samenwerkingen zoeken. Misschien ligt een samenwerking met dit bedrijf wel voor de hand maar wist u het zelf nog niet. 

Ik heb afgesproken met Frank Bouman, merken- en modellengemachtigde bij Inaday. Bij hem en zijn collega’s kun je terecht voor bescherming van intellectuele eigendommen. Misschien klinkt dit formeel en juridisch, toch is het een actueel onderwerp. Dagelijks staan er berichten over in de kranten en mensen vragen zich bijvoorbeeld af wat er met hun patent gebeurt na de Brexit. 

Wanneer een bedrijf of ontwerper werkt aan een nieuw product denkt Inaday graag mee. Door in een vroeg stadium te kijken hoe een product goed beschermd kan worden, voorkom je teleurstellingen. Je wilt natuurlijk niet een geweldig idee verder ontwikkelen en hier veel tijd in steken terwijl het product al bestaat. Na een flinke investering van tijd, energie en geld tot de ontdekking komen dat iemand anders al patent heeft op dit idee, lijkt een nachtmerrie waar geen enkele ondernemer op zit te wachten. 

Inaday bestaat 10 jaar en zolang is dit bedrijf ook al lid van het Industrial Design Center. Frank bezoekt graag de designmeetings. Een mooie gelegenheid om een bedrijf te leren kennen en te netwerken. Tijdens een bedrijfsbezoek hoort hij graag waarom bepaalde keuze worden gemaakt, wat de vraag vanuit de markt was. Het IDC biedt een groot netwerk en Frank is graag vraagbaak voor de leden. Want veel van hen hebben wel eens te maken met patenten of merk- en modellenbescherming. En wil je je product alleen in Nederland beschermen of ook in het buitenland? Bij Inaday weten ze wat daar allemaal bij komt kijken en informeren ze je graag om zo tot de beste keuze te komen. 

Naast producten en merken kunnen bedrijven ook een bewaking van de rechten instellen op domeinnamen en social media. En bij een nieuw merk of slogan wordt er onderzocht of deze teveel lijkt op een bestaand merk.

Inaday vindt het belangrijk om voorlichting te geven over patenten en merken. Aan bedrijven maar ook op universiteiten, hogescholen en ROC’s. Dan zit er een groep studenten rond de grote vergadertafel met een productidee. Frank laat graag zien waar de studenten aan moeten denken. Want stel je voor dat één van de studenten na het inleveren van de opdracht het product echt op de markt wil brengen. Van het voren afspraken hierover maken voorkomt dan veel problemen.