Wilt u snel weer op de hoogte zijn van de meest recente tekennormen voor digitale tekeningen (CAD/Solid)? Volg ons compacte webinar en u kunt zeker uw nieuwe ontwerp succesvol laten produceren!

Omdat de geometrische product specificaties steeds vaker in digitale vorm gekoppeld worden aan de digitale tekening (CAD/Solid) is het belangrijk om deze informatie éénduidig volgens de meest recente normen aan te duiden. De meest recente normen gaan ook uit van het rechtstreeks bematen van de digitale tekening, hierdoor zijn er een groot aantal nieuwe symbolen aan de reeds bestaande toegevoegd. Een deel van de oude aanduidingen is dan ook weer vervallen en het gebruik van de nieuwe symbolen wordt dan noodzakelijk. Bijvoorbeeld vrij gevormde oppervlakken worden, overigens heel terecht, aangeduid met profielzuiverheid. Maar hoe kunnen we garanderen dat het oppervlak als één element aangeduid wordt. Dat niet alleen de pure vorm getolereerd wordt maar ook de richting of de positie van de vorm.

Hoe kunnen we de oppervlakte eisen beschrijven, hebben we wel genoeg aan een oppervlakteruwheid aanduiding of willen  we “krassen” en “vlekken” uitsluiten door middel van het tolereren van oppervlakte onvolkomenheden. Om alle eisen vast te kunnen leggen hebben we dus een compleet gedefinieerd ontwerp nodig, dit betekend: De gewenste geometrie, afmetingen en oppervlakte eisen voor de optimale functie van het bedoelde werkstuk. En de toegestane variatie (tolerantie) op de gestelde eisen. De specificaties als Tekening, CAD model, PMI zijn het communicatiemiddel en als zodanig rechtsgeldig.