Al zeker 12 jaar is Falco lid van het Industrial Design Center. De afgelopen twee jaar was Franz Friesacher, directeur van dit bedrijf, penningmeester van het IDC. Eind van dit jaar neemt Franz afscheid als penningmeester. Zijn bedrijf blijft zeker lid, daar heeft Franz geen moment over getwijfeld. De Designmeetings zal hij zeker blijven bezoeken want dat vindt Franz het leukst. Het is ook de belangrijkste activiteit van het IDC.
Bedrijfsbezoeken zijn altijd interessant en leerzaam. Er zijn altijd raakvlakken, ook als je dat in eerste instantie niet had gedacht. Je ontmoet mensen en vindt dingen die je niet had verwacht te vinden. IDC leden zijn ook altijd positief over de Designmeetings. En als Franz er niet is, dan is de kans groot dat je Bas Wolbers, hoofd technisch bureau, treft. 

Een echt productiebedrijf

Het duurzaam inrichten van uw buitenruimte met producten die uitblinken in functionaliteit en vormgeving, dat is wat Falco doet. Hiervoor maken zij bijvoorbeeld fietsoverkappingen, fietsenrekken, afvalbakken, zitbanken en hekken. 

De afgelopen jaren heeft het bedrijf een flinke verandering doorgemaakt. Was het eerst een handelsorganisatie in combinatie met een productiebedrijf, nu is Falco een echt productiebedrijf met 100 medewerkers. Alles wat Falco doet komt uit eigen huis; van productontwikkeling, productieproces, monteurs, chauffeurs tot reclame, marketing en ICT. Dat maakt Falco onafhankelijk van toeleveranciers en dat werkt volgens Franz erg plezierig. 

Falco BV is opgericht in 1951. Het bedrijf maakte toen transportwerktuigen zoals steenkruiwagens, betonwagens, en grint- en teerwagens. Midden jaren 50 kwamen daar rijwielrekken en fietsopbergingen bij. Niemand kon toen vermoeden dat die stap uiteindelijk de kern van Falco’s huidige activiteiten zou gaan vormen. Je komt de producten van Falco tegen bij bedrijven, scholen, sportvelden, ziekenhuizen, enzovoort. Architecten en stedebouwkundigen nemen het straatmeubulair en fietsoverkappingen op in hun ontwerp, bouwbedrijven en aannemers zijn de partijen die daadwerkelijk aanschaffen. 

Falco biedt creatieve ruimte aan studenten

Speciaal voor studenten heeft Falco een creatieve ruimte ingericht waar zij aan afstudeer- of stageopdrachten kunnen werken. Deze studenten volgen een opleiding bij Saxion Hogeschool of de Universiteit Twente. Franz is destijds bestuurslid van het IDC geworden vanwege het directe contact met deze onderwijsinstellingen. Het Saxion was vertegenwoordigd in het bestuur en er waren goede contacten met UT. Dit zorgde voor een constante aanvoer van studenten vanuit het IDC. Falco heeft steeds keuze gehad uit meerdere stagiaires en afstudeerders. Er zijn er altijd wel één tot drie aan het werk.

Nu de contacten met het onderwijs goed zijn, heeft Franz andere prioriteiten. In zijn drukke bestaan gaan de zaak en privé toch voor het penningmeesterschap bij het IDC. Er is inmiddels een nieuwe penningmeester gevonden.

Toekomst

Als Franz over de toekomst van het IDC nadenkt zou hij graag zien dat leden zich meer betrokken voelen. Zodat er ook naast de Designmeetings meer gebeurd, meer beweging en interactie is tussen de leden. 

Doet u mee?