Uitslag freestechniek Uitslag maakt sinds 1978 productiegereedschap voor modelinrichting en matrijzen. Of het nu gaat om vacuümvormen voor kappen voor een bus, matrijzen voor bescherming van oliepijpleidingen, blaasmatrijzen voor gietertjes of modelplaten voor het gieten van ijzeren pandragers. Voor klanten in Denemarken, Duitsland, België en Frankrijk, het wordt allemaal gemaakt door Uitslag in Oldenzaal.

Van vader op zoon

Mirko Uitslag OldenzaalDe vader van Mirko Uitslag richtte het bedrijf op. Hij leerde het vak bij staalgieterij Dikkers in Hengelo. Samen met twee collega’s begon hij een eigen gieterij in Oldenzaal. Als ambachtelijk modelmaker wilde hij zich meer op modellen richten en startte in 1978 een eigen modelmakerij. In 2004 nam Mirko de helft van de aandelen over en sinds 2010 is hij volledig eigenaar van dit mooie bedrijf.
In het begin werden er alleen houtmodellen gemaakt. Aan een model werd wel een paar honderd uur met de hand gewerkt. Langzamerhand kwamen er meer machines in het bedrijf die dit handwerk overnamen.

De ervaring die vader Uitslag had met het maken van modellen voor een gieterij, zorgde ervoor dat vroeg begonnen werd met het maken van matrijzen. Toen ging dat nog op een ambachtelijk manier. Model maken, afgieten, oppoetsen en klaar. Zo gaat dat al lang niet meer. In 1995 werd de eerste CADCAM machine aangeschaft. En als je nu door de werkplaats loopt staan daar de meest geavanceerde freesmachines en computers. Maar ook nog een lintzaag en schuurmachine. Met de ambachtelijke wijze van modelmaken in gedachten worden modellen met modern gereedschap gemaakt.

Uitslag freestechniek Verrassende ontmoetingen

Uitslag is al jaren lid van het IDC. Hoe lang precies weet Mirko niet, zijn vader was al lid. Maar dat het bedrijf nog steeds lid is laat wel zien dat het gewaardeerd wordt. Het is een prettige manier om het netwerk te verbreden en op de hoogte te blijven van wat er gebeurd in de wereld van industrieel ontwerpen. En soms levert het verrassende ontmoetingen op, waarvan je van te voren niet kon vermoeden dat ze interessant zijn voor het bedrijf. “Uiteindelijk is het mooi als je iets voor een ander kan doen. Maar dit moet op een natuurlijke manier ontstaan, anders werkt het niet”, aldus Mirko.

Bedrijfsbezoeken zijn het mooist, en dan vooral de maakbedrijven. Als het dan ook nog over matrijzen gaat, wordt Mirko helemaal enthousiast. Maar een bezoek aan een ontwerpbureau vindt Mirko ook interessant. Hoe gaan ze daar te werk, hoe onderhouden zij contact met hun klanten. Uitslag heeft zelf geen ontwerpafdeling maar heeft wel te maken met ontwerpen die worden aangeleverd. Daarom is het voor hem ook interessant om te weten hoe het er daar aan toe gaat.
De Designmeeting bij Apollo Vredestein, die het IDC in 2016 organiseerde, heeft Mirko nog scherp voor ogen. Een interessant bedrijf bezoeken en tegelijkertijd op een informele manier met anderen in contact komen. Dat maakt de Designmeetings zo aantrekkelijk.

Uitslag op handelsmissie

Uitslag OldenzaalNieuwe opdrachten komen vaak uit het bestaande netwerk. Op beurzen vind je Uitslag de laatste jaren niet meer. Mirko heeft een andere manier ontdekt om met bedrijven in contact te komen. Samen met andere bedrijven is hij op handelsmissie naar Denemarken geweest. Naast bedrijfsbezoeken werden er ook een aantal afspraken gemaakt die voor jouw bedrijf interessant zijn. Misschien een idee voor het IDC om eens zo’n reis naar Zuid-Duitsland te organiseren, stelt Mirko voor.

Sinds corona is het voor Mirko nog duidelijker geworden hoe belangrijk informele en live contacten zijn. Nu we veel op afstand met elkaar communiceren mogen we niet vergeten dat contact heel belangrijk is. Menselijk contact kun je niet simuleren. Communicatie is moeilijk als mensen thuis werken, het is lastig om ze aan de lijn te krijgen. Zeker als je te maken hebt met Kurzarbeit bij klanten in Duitsland. En de coronaregels van verschillende landen sluiten ook niet altijd goed op elkaar aan.

www.uitslag.com